Yoga rondom zwangerschap

Een spirituele manier om je voor te bereiden op de geboorte van een nieuw mensje.
De zwangerschapsyoga-les is een zeer gevarieerde les, waarin het geestelijk en lichamelijk welbevinden van moeder en kind centraal staan.

De les begint met een liggende oefening om, na een werkdag, weer tot jezelf te komen. Vervolgens komen er ademhalingsoefeningen aan bod, die van belang zijn om de “expansies” op te vangen.
Dan is er tijd om wat rek- en strekoefeningen te doen, waardoor je je lekker fit gaat voelen.
Aansluitend gaan we contact met het kind maken.

We besluiten met een visualisatie oefening, waarbij we alle zintuigen gebruiken. Muziek is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Belangrijk is ook om de partner eens per maand mee te laten doen. Zo kunt u de bevalling op ontspannen wijze tegemoet zien en meer ontspannen meemaken.

Na de bevalling is het aan te bevelen om de lessen enkele maanden te continueren: immers, het is een geheel nieuwe periode in uw bestaan. Als extra “verwennerij” kunt u bij mij ook een energiebehandeling krijgen.

Pre-natale yoga

Het valt me op, als ik de diverse boekwinkels en bibliotheken bezoek, dat er veel meer boeken geschreven zijn over de tijd van de zwangerschap, de draagtijd , plus de bevalling.
Maar ik denk dat de voorbereiding op het creeren van een nieuw leven van evenveel belang is. Als je je eenmaal bewust bent van de kinderwens,begint het contact al met je kind. Wij vrouwen zijn zeer intuitief, generaliserend gesproken. Ik heb vrouwen gesproken die voelden dat het gewenste kind om hen heen was. Ze maakten woordeloos contact met het kind. Ook kun je met de toekomstige vader , jij en het kindje, communiceren. Dat kan gecontinueerd worden als het zeker is, dat je zwanger bent. Daar zijn yogaoefeningen voor.
Maar: er is een maar. Het gaat je tijd kosten. Wil je dat? Heb je dat er voor over? Want door die band tussen jullie en het kind te versterken, zal het een gelukkiger kind worden emotioneel gezien. Als de moeder door blijft werken, ook nog een verbouwing heeft gepland, zal het kind zich derderangs kunnen voelen.

Door onderzoeken komen we steeds meer te weten over het leven in de baarmoeder. Van belang is, dat je tijd neemt ook voor jezelf, op mentaal en emotioneel gebied. Het lichaam van de moeder ‘spreekt’ tegen haar kind.Als ze rustig is, voelt de baby dat. Is ze stressy dan is de baby dat ook. Neurologisch gezien versterken de liefde en rust van een zwangere moeder de hersenen van de baby.
W.B de pre-natale yoga die ik voorsta: dat is een heel zachte manier van yogaoefeningen uitvoeren waar geen torsi’s in voor komen. Wel wordt er veel gedaan aan contact maken met de baby, visualisaties, ademoefeningen, massages en houdingen die niet belastend zijn.